Fiber kalitesinde 500 Mbps
Limitsiz
Ücretsiz
Kampanya fiyatına dahil
Fiber kalitesinde 1000 Mbps
Limitsiz
Ücretsiz
Kampanya fiyatına dahil
O andaki bağlantınızın kaç Mbps olduğunu ve mevcut bağlantınızın kalitesini gösteren teste hız testi denir. İnternet hız testinde önemli olan bazı noktalar bulunur. Bu testi yaparak internet servis sağlayıcınızın size sunduğu hızla o anda kullandığınız hızın birbirine yakın olup olmadığını görebilirsiniz.
İnternet hız testi yaptığınızda test size ping, yükleme ve indirme hızlarını belirtir. İnternet servis sağlayıcılarının tamamı indirme veya diğer adıyla “Download” hızıyla taahhüt verir. Siz de yaptığınız testteki “Download” hızı sonucuna ve internet servis sağlayıcınızın size sözleşme başlangıcında taahhüt ettiği hıza bakarak vadedilen hızdan yararlanıp yararlanmadığınızı tespit edebilirsiniz.
İnternet hızı, modem, kablolar ve çeşitli dış etkenlerden etkilenebildiği için bu testi düzenli yaparak sorunların o anlık mı yoksa internet sağlayıcıdan dolayı mı gerçekleştiğini gözden geçirebilirsiniz.
Mbps ifadesinin açılımı “Mega Bits Per Second”dır. Mbps, aktarılan veri sayısının megabit cinsiyle ifadesini gösterir. İnternetin standart hız birimi olarak kullanılır ve 1 saniyede aktarılan veri sayısını ifade eder. Diğer bir deyişle internet hızını gösteren Mbps, indirme hızı terimiyle sık sık karıştırılır. İndirme hızı, Mbps’ye göre 1 saniyede indirebileceğiniz dosya büyüklüğünü gösterir.
İnternet Hızınıza Göre Saniyede İndirebileceğiniz Dosya Büyüklüğü
Bu tablodaki bilgiler genel ifadeyle olması gereken hızlardır. Bu hızlar o anki altyapı ve diğer etkenlere göre düşüş veya yükseliş gösterebilir.
İnternet hız testi yapmak istediğinizde ve testi başlattığınızda ilk önce o anki konumunuz belirlenir. Konumunuz belirlendikten sonra da bu konuma en yakın sunucu bulunur. Konumunuza ve bu konuma göre en yakın sunucuya ulaşıldıktan sonra sunucunuza bir sinyal gönderilir. Ping adı verilen bu sinyal, sunucudan bir yanıt alır. Hız testi ise sunucuya gönderdiği sinyal ve bu sinyale gelen yanıtın hızına göre internet hızınızı belirler.
Sinyal gönderimiyle ilgili tüm işlemler tamamlandığında internet hızınız için indirme testi başlatılır. Bu işlem sırasında başta belirlenen sunucuyla birden fazla kez etkileşim kurulur. Bu etkileşimlerle birlikte küçük veri parçaları indirilir. İndirme hızınızın belirlenmesi aşamasında bilgisayarınızın veriyi elde etmesinin ne kadar sürdüğü incelenir. Aynı zamanda veriyi elde ederken kullanılan veri miktarı da göz önünde bulundurulur.
İdeal internet hızı, kullanımınıza göre belirlenir. Örneğin sık sık videolar izleyip canlı yayınlar yapıyorsanız düşük bir internet hızı sizin için yeterli olmayabilir. Eviniz veya çalışma alanınız için ideal internet hızını belirlerken o ortamda internet kullanacak kişi sayısını ve bu kişilerin yapacakları internet kullanımını ve veri indirme miktarını göz önünde bulundurabilirsiniz.
Video izlemek, internette gezinmek gibi eylemler internet hızını etkilese de indirme hızını pek fazla etkilemez. İndirme hızını etkileyen hususlar sık sık büyük dosyalar indirmek gibi işlemlerdir. Örneğin 10 GB büyüklüğündeki bir dosyayı 5 Mbps internet hızıyla indirmek diğer etkenler göz önünde bulundurulmadığı sürece ortalama 4 saat kadar sürer. Sürekli büyük boyutlu dosya indirilen internet ağları için 5 Mbps hız biraz düşük kalabilir.
Genel itibarıyla bakıldığında 8 Mbps internet hızına sahip olduğunuzda hızlı bir şekilde internette gezinebilir, belli bir çözünürlükteki videoları görüntüleyebilirsiniz. Canlı yayınlar ve yüksek çözünürlüklü videolar izlemek, yayın yapmak gibi eylemler ise 8 Mbps internet hızının yetersiz gelmesine sebep olabilir. Bu da daha hızlı bir internet ihtiyacını beraberinde getirir.
Fiber teknolojilerinin gelişmesi, eskiye göre internette daha yoğun eylemlerin yapılması ve benzeri durumlar 16 Mbps ile 50 Mbps arasındaki internet hız seçeneklerinin daha sık tercih edilmesini sağlamıştır.
Packet Loss veya diğer adıyla paket kaybı, bilgi kaybı oluştuğunda ortaya çıkar. Ağ bağlantısı aktarılırken bilgi kaybının oluşması ağ bağlantısını yavaşlatan başlıca nedenlerdendir. Bunun sonucu olarak ağ iletişimindeki güvenirlik azalır.
Packet Loss, sorunlu bir ağın en önemli nedenlerinden biri olduğundan bu problemden kurtulmak isteyen bir internet kullanıcısının paket kaybını durdurması önemlidir. Ağ trafiğinde bulunan bilgiler bir dizi ayrı birim şeklinde ve paket olarak gönderilir. Bu bilgilerin aynı sırada olması, doğru bir anlam ifade etmesi için önemlidir. Bilgiler ayrı ayrı sıralandığında ise ağ trafiğinin tamamı oluşamaz ve tutarsız bir görünüme sebep olur. Bu durumun birçok nedeni olabilir. Her bir nedene göre alınması gereken aksiyon da birbirinden farklıdır.
Yazılım hatalarından dolayı oluşan paket kaybında kullanıcının yapabileceği çok fazla çözüm bulunmaz. En basit yol, donanımı sağlayan satıcıya başvurmaktır. Yazılım hatalarının yanı sıra hasarlı kablolar da paket kaybına sebep olur. Bunun için ethernet kablolarınızı yenileyebilir, hasarlı kabloların değişimini sağlayabilirsiniz. Yetersiz donanım ve ağ bant genişliği tıkanıklığı da paket kaybının nedenleri arasındadır.
İnternet, servis sağlayıcının dışında birçok etkenden etkilenir ve yavaşlar. İnternet yavaşladığında en basit yöntem olarak modemi yeniden başlatabilirsiniz. Güvenli bir Wi-Fi şifresi kullanabilir veya hasarlı modemi değiştirebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki virüsler de internetin yavaşlamasına sebep olabilir. İyi bir virüs programıyla bilgisayarınızı taratabilir, düzenli güncellemeler yaparak internet hızını artırabilirsiniz. Bu işlemlerin hiçbiri işe yaramıyorsa internet servis sağlayıcınıza başvurarak bir üst internet paketine geçebilirsiniz.